Commercie als kunstvorm

WTF?

Exploitatiekunst?

Kunstenaars werken in een lange traditie. Honderden jaren vol maaksels. Van de eerste grottekeningen tot aan abstracte werken of een nihilistische stip. 

Van pogingen de werkelijkheid te representeren, de werkelijkheid vast te houden, de zichtbare werkelijkheid te vervangen voor een onzichtbare, tot aan het abstraheren of veranderen van de werkelijkheid.  

Er waren periodes waarin kunstenaars werden gerespecteerd, en periodes vol armoedzaaiers, vrije geesten. Kunstenaars die een noodzaak voelden, ambachtslieden, slimmeriken. Makers die hun talent gebruikten. Die nieuwe paden zochten. Al dan niet succesvol. Geluksvogels. 

Hedendaagse kunst borduurt voort op het werk van al deze voorgangers. Al is het alleen maar door de mensen die het werk interpreteren. 

“Exposure” verwijst o.a. naar Duchamps, die een wc-pot signeerde en er zo een kunstwerk van maakte (alles kan kunst zijn) en naar Banksy, die een handeling het kunstwerk liet zijn (Love is in the bin).

Alles kan kunst zijn. Commercie dus ook. 

En waarom alweer een vagina?

Rose Garden

Tijdens de drie weken durende performance “exposure” werk ik aan Rose Garden, feitelijk een enorme vagina.

“Wanneer kunst wordt gereduceerd tot een hobby roept dat natuurlijk weerstand op. Het belang van kunst is toch veel groter? Het is een essentie van de mens, een grondbeginsel, om te zoeken en scheppen. Een drang naar vooruitgang, verbetering. Het vermogen om ons te uiten, te reflecteren, te beschouwen, etc is wat ons mens maakt. Daarin vind je, zou je kunnen zeggen, L’origine du monde.” (de afbeelding hierboven van Gustave Courbet)

Makers gotta make

Ondertussen... roosjes

Tijdens de drie weken durende performance “exposure” werk ik aan Rose garden

Rose garden bestaat uit kleine kunstwerkjes die leuk zijn om boven de bank te hangen of om weg te geven. Klein, niet aanstootgevend en betaalbaar. Zeer laagdrempelig in de aanschaf. 

En aanschaffen is precies de bedoeling. Remember: Ik maak een exploitatiekunstwerk! 

Wanneer je op een of andere manier financieel bijdraagt aan “exposure” ontvang je een roosje en word je automatisch onderdeel van het kunstwerk.

Exploitatiekunst

Exploitaitekunst

Wanneer je bijdraagt aan “exposure” ontvang je een roosje en word je onderdeel van mijn kunstwerk.

Die roosjes gaan collectors-items worden! Mark my words 

palet "Exposure"

Naast wol, AcrylicOne, fimoklei en verf werk ik dit project met nog een ander materiaal. Jullie! Geen exploitatie zonder kopers. Doe je mee?